Skip Navigation
 
Costa Rica espresso
Costa Rica espresso

Kratka istorija kafe

Kratka istorija kafe
Kafa je prvi put otkrivena u Etiopiji, odakle i potiče legenda o jednom čuvaru koza koji se zvao Kaldi. On je primetio da kada koze jedu bobice i lišće sa jednog žbuna, one postanu neobično razigrane i vesele. Znatiželja ga je naterala da i on proba ove bobice, posle čega se i on osećao mnogo veselije i živahnije. Priča o bobicama koje daju energiju se pročula kroz ceo region.
Tako su i monasi počeli da ih jedu, pošto su im se svidele počeli su da ih transportuju i u druge manastire. Da se nebi pokvarile u transportu monasi su ih sušili. Prvi napitak je napravljen kada su ih potopili u vodu, da bi im povratili vlagu.
Pravo uzgajanje kafe počinje tek u sedamnestom veku.
Kafa je prvi put ispečena, na otvorenoj vatri, u Turskoj.
Kafa prvi put stiže u Evropu 1615, preko Venecijanskih trgovaca. Lokali u kojima se služila samo kafa postali su mesta gde su se okupljali intelektualci i umetnici. Mnogi poznati Evropski umovi pili su kafu da bi izoštrili svoje misli.
Jedan Francuski kapetan 1700 godine doneo je kafu u Novi Svet, tačnije na Karipsko ostrvo Martinik. Odavde je biljka kafe našla put i u ostale tropske regione Južne i Centralne Amerike.
Prototip espresso mašine napravljen je u Francuskoj 1822, ali su jeItalijani usavršili i prvi počeli da je proizvode. Tako se Italija i danas smatra pravim domom espresso kafe.
Danas je kafa posle vode najpopularniji napitak, rasprostranjena širom zemljine kugle.