Skip Navigation
 
Costa Rica espresso
Costa Rica espresso

Prženje kod kuće


ODUŠEVITE SVOJE PRIJATELJE

Prženje kafe kod kuće je zaboravljena umetnost. Ono zahteva malo vremena I umešnosti, ali je vredno truda ako volite da pijete najsvežiju kafu ili želite da oduševite svoje prijatelje. Mnogi ljudi zarad svežine sami melju kafu, ali skoro niko je ne prži sam.
Naše bake I prabake su pržile svoju kafu jer se tada prodavala samo zelena kafa. To nam govori da nije tako teško ispržiti kafu.
Evo nekoliko metoda, ako ste voljni da probate sami da je pržite.

PRŽENJE U TIGANJU
Tiganj stavite na ringlu koja je zagrejana na srednju jačinu. Nije vam potrebno ulje ni so. U dobro ugrejan tiganj stavite kafu koliko da pokrije dno. Poklopite ga, po mogućstvu sa staklenim poklopcem. Zatim jednostavno pomerajte tiganj napred nazad, tako se kotrljaju zrna po tiganju. Povremeno podignite poklopac I promešajte zrna varjačom. Da bi se što ravnomernije ispržila kafa mora što više da se pomera. Uskoro će zrna početi da pucaju kao kokice i da se puše. Nastavite da mešate dok zrna ne dobiju boju tamne čokolade. Sva zrna neće dobiti istu boju I to je normalno. Kada završite prženje zrna prebacite u drugi, hladni tiganj dok se ne ohlade.